Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč máme tolik politiků, ale téměř žádného vůdce?

Co je příčinou toho, že máme tolik politiků, ale téměř žádného vůdce lidu, tolik doktorů, ale téměř žádného lékaře, tolik učitelů, ale téměř žádného mudrce? Odpověď je celkem snadná: Protože člověk není tím, co ho živí, ale tím, co umí nádherným a pravdivým způsobem prožívat. Protože kvalita bytí předchází činnost.

Proto skutečný lékař není ten, jenž předepíše co nejvíce prášků nebo provede co nejvíce operací, ale ten, který umí léčit bez prášků a bez skalpelu, nebo jen s minimem chemických a fyzických zásahů; proto skutečný politik není ten, jenž navrhuje co nejvíce zákonů, ale ten, který spravuje zemi s minimem zákonů a nařízení; proto skutečný učitel není ten, jenž nejvíce naučí, ale ten, který učí, jak být moudrý bez učení.

Nepochopení - že bytí předchází činnost - vede k tomu, že se lidé míjejí se samotným životem a svou činností, snahou se za každou cenu uživit a prosadit, činí život obtížným a nesnesitelným. Lidé se mylně domnívají, že musí nejdříve něco dělat, aby se něčím stali a aby dosáhli osobního štěstí, čímž obracejí pořadí - zapřahají tělo a mysl před duši (pluh před koně). Tím popírají smysl tvoření a stvoření - původní boží záměr.

Snaží se vystudovat, zvládnout řemeslo nebo praxi, prosadit se a uživit. Když něco z toho nevyjde, jsou zoufalí, někdy tak, že uvažují o sebevraždě. Není to činnost, ale prožívání, co určuje, čím skutečně jsme. Není to činnost, ale prožívání, co určuje, jak jsme šťastní. Mandela, který strávil roky ve vězení, to věděl. Věděl, že bytí předchází činnost. Tak Bůh stvořil život - z ničeho a z nádhery svého vlastního bytí. Takovým způsobem máme tvořit život i my.

Poznání, že můžeme něčím být, aniž bychom museli něco dělat, všechno změní. Toto poznání obrátí svět naruby. Peníze, produktivita, majetek a popularita přestanou být měřítkem úspěchu. I když si většina lidí uvědomuje, že nás tento hodnotový systém poškozuje, tiše s ním souhlasí, čímž ho podporují. Na produktivitě (místo na prožívání) je založen i náš vzdělávací systém, proto nejdůležitějším úkolem nového školství bude přehodnotit smysl života.

Člověk není spisovatelem proto, že publikuje, ale proto, že umí prožívat tvůrčí inspiraci. Havel si to v dobách komunistické cenzury uvědomoval. Bytí předchází činnost. „Já jsem" je nejmocnější tvůrčí prohlášení ve vesmíru. Je alfou i omegou. Je klíčem ke skutečnému úspěchu, který nezávisí na okolnostech a viditelných výsledcích. Lidé, kteří mají odvahu tímto způsobem prožívat svou existenci, tvoří novou kvalitu života.

Kdo z dospělých má ale odvahu říct mladým lidem, že mají prožívat a rozvíjet svou existenci navzdory tomu, že mohou být bez prostředků? Že mohou být vyhozeni z řad lékařů, pokud nebudou chtít léčit podle představ západní medicíny? Že budou diskriminováni, pokud budou chtít dělat a prožívat věci novým způsobem? Kdo jim řekne, že tohle nádherné a bolestné dobrodružství a experimentování s vlastní duší stojí za to, protože vlastně to je účelem života?

Autor: Jiří Goldman | neděle 16.3.2014 22:17 | karma článku: 9,25 | přečteno: 443x
  • Další články autora

Jiří Goldman

Přišel čas probudit všechny spáče a ukončit náš nesmyslný boj o moc nad světem

Pravým důvodem všech událostí po roce 2000 - toho, co se děje - je zpochybnění mocenského uspořádání života a jednou provždy vrátit lidem na Zemi moc a kontrolu nad vlastním životem.

27.10.2023 v 13:57 | Karma: 7,75 | Přečteno: 274x | Diskuse| Společnost

Jiří Goldman

Ukazuje se, že nástroje konvenční vědy a medicíny jsou omezené

Jsme svědky toho, jak konvenční medicína (společně s vědou) dosáhla svých hraničních možností udržet populaci v dobrém zdravotním stavu.

24.11.2021 v 11:34 | Karma: 7,84 | Přečteno: 318x | Diskuse| Společnost

Jiří Goldman

Tmářství ve vědě a medicíně jsme dlouho přehlíželi

Jak je možné, že současná věda a medicína nabyly tak obludných fanatických rysů a že ti, kteří vedou svatou válku s covidem, ignorují vzrůstající chaos a utrpení lidí?

15.5.2021 v 15:59 | Karma: 19,40 | Přečteno: 768x | Diskuse| Společnost

Jiří Goldman

Ujišťuji každého, že budeme opět svobodně cestovat, mluvit a "dotýkat" se jeden druhého

A také zpívat, hrát a tančit. A to i bez potvrzení od doktora a hadru na tváři. Budeme ohromeni, co všechno (z)můžeme v novém světě.

3.5.2021 v 18:29 | Karma: 9,81 | Přečteno: 372x | Diskuse| Společnost

Jiří Goldman

Jaký národ, taková vláda

Proč vláda nabírá jen lidi, kteří jsou ochotni dál prohlubovat společenskou, ekonomickou a emoční kalvárii, jež je žalostným projevem úpadku lidského ducha v politice, ve vědě i medicíně? Inu, slepí vedou slepé.

28.4.2021 v 18:23 | Karma: 10,87 | Přečteno: 405x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Arizonští poslanci schválili zrušení 160 let starého zákona zakazující potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 646x
Narodil jsem se v roce 1964. Vedu kontemplativní způsob života. Hledání a zkoumání "věčné pravdy" člověka nikdy neomrzí, jakmile překoná tíhu tělesného bytí. Hlubokou mystickou koncentrací jsem se zabýval i v předešlém životě. Na svém panství v Jasné Poljaně jsem prosazoval nenásilnou neposlušnost vůči autoritám a systému. Jako reformátor ruské společnosti jsem "hlásal" zrušení hierarchických struktur a soukromého vlastnictví, neboť jsem v tom spatřoval největší společenské zlo, čímž jsem se stal trnem v oku světské i církevní moci. Touha po dokonalém a jednoduchém způsobu života mě neopustila a budu ji jako svou základní myšlenku dál rozvíjet i v této fyzické existenci. Bezpodmínečná láska a nekonečný tvůrčí potenciál lidské duše se staly předmětem mého každodenního výzkumu. Zajímám se o astrologii, poezii a prózu. Dělal jsem závodně krasobruslení, takže mám vztah ke sportům a hudbě. Mou oblíbenou hrou je Anarchy Online, jež se stala mým druhým (virtuálním) domovem. 

Seznam rubrik