Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

„Věříš v Boha, nebo ve filosofii?“ - Toť otázka!

Česká televize uvedla před časem úchvatně výpravný film Agora, a mně se od té doby honí hlavou, co bych asi odpověděl já - tváří v tvář smrti - na otázku, zda věřím v Boha. Bylo by to aspoň trochu srozumitelné?

Když v závěru filmu režiséra Amenábara hlavní představitelka – moudrá a krásná Hypatie – odpověděla zfanatizovanému davu na otázku, zda věří v Boha, že věří ve filosofii, křesťanští hrdlořezové neváhali astronomku a filosofku usmrtit. Je depresivní, že si definici Boha na dlouhá staletí nárokovala pro sebe organizovaná náboženství. Svá poselství rozšiřovala nejen slovem, ale i mečem a krví. Náboženské doktríny - základní představy o Bohu a o světě - se staly jediným zdrojem neměnné pravdy.

Nic nevědět je nejspolehlivější metodou, jak si zachovat starý způsob života a staré pořádky

Věda a filosofie dosud neměly možnost zásadním způsobem ovlivnit myšlení a chování lidí – zbavit je nejděsivějších představ o konečném výsledku života a o posledním soudu. Pokud někdo v minulosti hloubal o Bohu a životě na základě vlastních postojů a zkušeností, musel to dělat tajně, aby se nedostal do problémů.

Jistě, vždy existovalo více pramenů dávné moudrosti, ale jen velmi málo lidí bylo schopno tyto prameny interpretovat novým srozumitelným způsobem a předávat je širším davům. Navíc monarchové a vládci na trůnech vládli s podporou církví, takže ani ten největší mudrc neměl šanci prosadit u elit své duchovní názory.

Nejposvátnější představy o Bohu či vládci země jsou v represivních systémech nedotknutelné, sic! Nic nevědět a o ničem nerozhodovat se stalo největším bohatstvím mas. O Nejvyšším pst! Dokonce v době, kdy širší veřejnost přijala vědecký názor o existenci velkého třesku, bylo církví vědcům doporučeno, aby zkoumali jen to, co následovalo po explozi.

Bez nového pojetí Boha a života nevytvoříme pohodový svět a vztahy – nikdy se nepřestaneme za všechno odsuzovat

Kdo nebo co je Bůh a jaká je jeho základní idea? Je to bytost, nebo je to neosobní entita? Je to dokonalý program, který se jednoho dne sám zapnul? Je to „velký bratr“, který hlídá každou, i tu sebemenší nepravost, nebo je to „herní systém“, který nabízí hráčům různé schopnosti a různé úrovně zábavy? Nejsou snad slzy a bolest úchvatným konstruktem velkého Vývojáře, aby stál život za to a nikdo se nenudil?

Po letech zkoumání svého nejvnitřnějšího já v mé duši shledávám pravděpodobnějším, že je Bůh víc měnící se systém a proces, než konstantní bytost s požadavky, víc „filosofický koncept“ nabízený všem ke sdílení a radostnému prožívání, než přísná morální autorita.

Tento ze sebe sama utvářený proces vědomého bytí není nikdy ukončený. Je velmi pravděpodobné, že Bůh se ve své nejvznešenější představě o sobě samém vyvíjí společně s námi. Když se vyvíjíme, když měníme své představy o sobě samých, pomáháme i Bohu se vyvíjet.

Nové pojetí Boha může vést k nové svobodě a spravedlnosti - k novému způsobu života na naší planetě, který už nebude popřením všeho krásného a vznešeného, co je v povaze Boha a člověka. Nové pojetí všeho, čím jsme a čím je Bůh, může lidem přinést novou lásku a úctu k sobě samým.

K novým představám o Bohu a životě budou muset přispět věda, filosofie i náboženství společnými silami. Ono už se to děje. Věda dnes potvrzuje mnohé moudrosti starých učitelů a mistrů. Jedině tento „trojúhelník“ může něco změnit a osvobodit lidi od představy o krutém Bohu - jakémsi všemocném Miloši Zemanovi, který netoleruje sebemenší poklesek či pochybení.

Autor: Jiří Goldman | středa 30.11.2016 16:22 | karma článku: 12,30 | přečteno: 266x
  • Další články autora

Jiří Goldman

Přišel čas probudit všechny spáče a ukončit náš nesmyslný boj o moc nad světem

Pravým důvodem všech událostí po roce 2000 - toho, co se děje - je zpochybnění mocenského uspořádání života a jednou provždy vrátit lidem na Zemi moc a kontrolu nad vlastním životem.

27.10.2023 v 13:57 | Karma: 7,75 | Přečteno: 274x | Diskuse| Společnost

Jiří Goldman

Ukazuje se, že nástroje konvenční vědy a medicíny jsou omezené

Jsme svědky toho, jak konvenční medicína (společně s vědou) dosáhla svých hraničních možností udržet populaci v dobrém zdravotním stavu.

24.11.2021 v 11:34 | Karma: 7,84 | Přečteno: 318x | Diskuse| Společnost

Jiří Goldman

Tmářství ve vědě a medicíně jsme dlouho přehlíželi

Jak je možné, že současná věda a medicína nabyly tak obludných fanatických rysů a že ti, kteří vedou svatou válku s covidem, ignorují vzrůstající chaos a utrpení lidí?

15.5.2021 v 15:59 | Karma: 19,40 | Přečteno: 768x | Diskuse| Společnost

Jiří Goldman

Ujišťuji každého, že budeme opět svobodně cestovat, mluvit a "dotýkat" se jeden druhého

A také zpívat, hrát a tančit. A to i bez potvrzení od doktora a hadru na tváři. Budeme ohromeni, co všechno (z)můžeme v novém světě.

3.5.2021 v 18:29 | Karma: 9,81 | Přečteno: 372x | Diskuse| Společnost

Jiří Goldman

Jaký národ, taková vláda

Proč vláda nabírá jen lidi, kteří jsou ochotni dál prohlubovat společenskou, ekonomickou a emoční kalvárii, jež je žalostným projevem úpadku lidského ducha v politice, ve vědě i medicíně? Inu, slepí vedou slepé.

28.4.2021 v 18:23 | Karma: 10,87 | Přečteno: 405x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Velitelé jsou svině, moji rotu zničili. Ukrajinci hasí průlom v Donbasu

26. dubna 2024  14:54

Premium Zatímco Rusové rozšiřují průnik kolem strategicky položeného městečka Očeretyne, Ukrajinci řeší,...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 646x
Narodil jsem se v roce 1964. Vedu kontemplativní způsob života. Hledání a zkoumání "věčné pravdy" člověka nikdy neomrzí, jakmile překoná tíhu tělesného bytí. Hlubokou mystickou koncentrací jsem se zabýval i v předešlém životě. Na svém panství v Jasné Poljaně jsem prosazoval nenásilnou neposlušnost vůči autoritám a systému. Jako reformátor ruské společnosti jsem "hlásal" zrušení hierarchických struktur a soukromého vlastnictví, neboť jsem v tom spatřoval největší společenské zlo, čímž jsem se stal trnem v oku světské i církevní moci. Touha po dokonalém a jednoduchém způsobu života mě neopustila a budu ji jako svou základní myšlenku dál rozvíjet i v této fyzické existenci. Bezpodmínečná láska a nekonečný tvůrčí potenciál lidské duše se staly předmětem mého každodenního výzkumu. Zajímám se o astrologii, poezii a prózu. Dělal jsem závodně krasobruslení, takže mám vztah ke sportům a hudbě. Mou oblíbenou hrou je Anarchy Online, jež se stala mým druhým (virtuálním) domovem. 

Seznam rubrik