Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Existují v podstatě jen dvě základní koncepce života a politiky

Při pohledu na politický vývoj ve světě vidím jen dvě základní koncepce politického a společenského života.

První koncepce odmítá víru v tradičního „přísného“ netolerantního Boha, zatímco druhá odmítá víru v liberálního „relativistického“ Boha. Zjednodušeně řečeno. Někdo by mohl říci, že jde o věčný střet tradicionalistů a reformátorů. V některých společnostech se lidé přiklánějí víc ke koncepci tradičního Boha, v jiných to většinově odmítají a upřednostňují koncepci liberálnějšího Boha. Úplné přijetí relativistického „smířlivého“ Boha si ale netroufá žádná společnost díky strachu, který je v lidech hluboce zakořeněný.

Koncepce, která hájí tradičního Boha, vychází z představy, že Bůh je neměnná veličina, nadřazená (vymezující se) ostatnímu životu. Koncepce tradičního Boha říká, že žijeme ve světě neměnných pravd a skutečností, které nás utvářejí a definují jako „vyvolenou“ kulturní entitu. Tato koncepce vychází z představy, že jsou některé věci buď absolutně správné, nebo nesprávné, a že o tom, co je správné, za nás rozhodla neznámá vyšší autorita „Boha“. Naším úkolem je zjistit, co si Bůh přeje. Jenže právě na tom se nedokáže lidstvo shodnout.

Společnosti, kterým se daří čelit víře v tradičního Boha, si zachovávají potřebnou míru svobody a demokracie

Jak sílí obavy z budoucnosti, sílí i tendence k návratu k tradičním hodnotám a jistotám, k tradičnímu Bohu. Koncepce neliberálního Boha je opět na vzestupu v řadě států. Z této koncepce se rodí autoritářské režimy s jedním vládcem nebo jedním hnutím, které jediné ví, co je správné, a stojí tak minimálně morálně nad zbytkem společnosti. Vzestup víry v nesnášenlivého Boha lze u nás dobře vystopovat z volby Miloše Zemana, který svým chováním demonstruje svou oddělenost a nesmiřitelnost s jinak smýšlejícími lidmi.

Koncepce tradičního Boha produkuje elitistické teologie a kulturní a politické ideologie, z nichž vzešel také nacismus a komunismus. Bůh je vnímán jako žárlivý, často mstivý netolerantní Bůh, který se vymezuje vůči jiným kulturám a rasám - zdůrazňuje odlišnost a neslučitelnost jednotlivých kultur. Většina světových náboženství v takového Boha věří. Učí o Bohu, který vyžaduje poslušnost, přísně trestá sebemenší přestupek a v zájmu zachování vlastní identity prohlašuje, že je žádoucí vyhladit jiné kultury, pokud nás ohrožují.

Koncepce liberálního Boha nevychází z tradičních náboženských představ, zato se velice blíží kvantovým teoriím

Koncepce „jemného“ snášenlivého Boha vychází z představy, že Bůh není konstanta, ale měnící se systém, který se nachází v procesu vytváření sebe sama a není od ničeho oddělen - je totožný se vším. Tato koncepce říká, že žijeme ve světě relativity, kde nic není správného ani nesprávného, kde nic nemá smysl, pokud tomu nějaký nepřiřadíme. Vesmír rotuje a vibruje, mizí a opět se vynořuje. Žádné „ustálené“ hodnoty a prvky nejsou. To naše vědomí „konstruuje“ svět. Všechno si vymýšlíme, včetně válek a nemocí, a následně pak prožíváme jako realitu.

Moderní novodobá koncepce říká, že Bůh je nekonečný proces vytváření života, který od nikoho nic nevyžaduje (je soběstačný), nikoho neomezuje ani netrestá, s každým komunikuje (není od ničeho oddělen) a všem formám života umožňuje „růst vědomí“. Toto pojetí Boha je tak revoluční, že mnozí raději umřou za svou víru v nesnášenlivého Boha, než aby přijali koncepci tolerantního Boha, kterého se nemusíme bát ani poslouchat. Který nevyžaduje nošení šátků (ani nezakazuje nošení šátků) - který nemá žádné priority ani imperativy.

Je jisté, že lidstvo začne přijímat víru v zítřejšího Boha. Otázkou zůstává, jak dlouho nám celý proces bude trvat

Tyto dvě základní koncepce víry a politiky se budou dostávat do zjevnějšího a otevřenějšího střetu. Začneme diskutovat o tom, zda jsme schopni v zájmu zachování světového míru přijmout víru v liberálního Boha, který žije v jednotě se všemi lidmi a kulturami a který nemá žádné potřeby a priority, který neupřednostňuje žádný národ ani konkrétní způsob života. Organizovaná náboženství se ocitnou pod velkým tlakem, zda by neměla učinit zásadnější změnu představy o tom, kdo nebo co je Bůh a kdo jsme my.

Jakmile dostatečný počet lidí na Zemi odmítne víru v krutého trestajícího Boha, začnou se hroutit represivní režimy a náboženství. Budou odstraněny všechny represivní zákony, které lidem něco zakazují nebo přikazují. Postupně zmizí také požadavky a na školách se přestane známkovat a zkoušet. Koncepce Boha, který nic nevyžaduje ani netrestá, bude mít nezměrný vliv na všechny oblasti života. Svoboda se stane nejpřirozenějším projevem života. Každý člověk bude moci být „sám sebou“ a žít v důstojných životních podmínkách.

Nový vzdělávací systém nebude klást požadavky na věk ani na rozumové schopnosti. Budou se ho moci účastnit všichni lidé

Vznikne vzdělávací systém, který bude založený na relativistickém vnímání skutečnosti a rozvoji tvůrčích schopností, nikoli na poznávání objektivního světa a biflování, jak je tomu nyní. Rozvoj rozumových schopností zůstane v „závěsu“. Dnes máme otravné školství, kde se zapřahá vůz před koně. Budoucí škola bude školou tvůrčího vzrušení. Bude učit tvůrčí moc – jak skrze vědomí vytvořit žádoucí realitu. Místo faktů bude vyučovat „myšlenkám“ a jejich vlivu na utváření reality a vlastního zdraví. Školy budou vyučovat mechanismům, jak dokonale poznat sám sebe.

Žákům nebude vnucováno, co si mají myslet a čemu mají věřit, protože budou vědět, že víra, myšlenky a vědomí produkuje zážitky a zážitky vytvářejí realitu „Boha“. Studenti se budou učit nacházet okamžitá řešení problémů ještě dřív, než o nich začnou přemýšlet, neboť to, o čem přemýšlíme, udržujeme v iluzorní „snové“ realitě. To, co prožijeme skrze okamžité sebeuvědomění, přináší záblesk osvícení – pochopení skutečnosti. Začne docházet k rozvoji přirozených i „nadpřirozených“ schopností (v Bradavicích puknou závistí).

Celý vzdělávací systém bude založen na těchto zásadách: sebeuvědomění a sebeprožívání; upřímnost a otevřenost; zodpovědnost a usmíření. Tyto pojmy se budou vyučovat nejen v rámci humanitních a uměleckých oborů, ale i technických předmětů. Škola a život se propojí. Studenti budou přinášet do společnosti nového tvůrčího ducha a také novou kvalitu mezilidských vztahů. Duchovnost, věda a etika se začnou potkávat, sbíhat a nakonec splývat a nacházet vzájemnou oporu a inspiraci v poznávání zázračné reality „jediného Boha“.

 

Inspirováno knihami „kvantových“ ezoteriků a „hackerů“ a knihami N. D. Walsche Přátelství s Bohem a Bůh, na kterého čekáme. 

Autor: Jiří Goldman | úterý 26.9.2017 17:52 | karma článku: 6,60 | přečteno: 292x
  • Další články autora

Jiří Goldman

Přišel čas probudit všechny spáče a ukončit náš nesmyslný boj o moc nad světem

Pravým důvodem všech událostí po roce 2000 - toho, co se děje - je zpochybnění mocenského uspořádání života a jednou provždy vrátit lidem na Zemi moc a kontrolu nad vlastním životem.

27.10.2023 v 13:57 | Karma: 7,75 | Přečteno: 274x | Diskuse| Společnost

Jiří Goldman

Ukazuje se, že nástroje konvenční vědy a medicíny jsou omezené

Jsme svědky toho, jak konvenční medicína (společně s vědou) dosáhla svých hraničních možností udržet populaci v dobrém zdravotním stavu.

24.11.2021 v 11:34 | Karma: 7,84 | Přečteno: 318x | Diskuse| Společnost

Jiří Goldman

Tmářství ve vědě a medicíně jsme dlouho přehlíželi

Jak je možné, že současná věda a medicína nabyly tak obludných fanatických rysů a že ti, kteří vedou svatou válku s covidem, ignorují vzrůstající chaos a utrpení lidí?

15.5.2021 v 15:59 | Karma: 19,40 | Přečteno: 768x | Diskuse| Společnost

Jiří Goldman

Ujišťuji každého, že budeme opět svobodně cestovat, mluvit a "dotýkat" se jeden druhého

A také zpívat, hrát a tančit. A to i bez potvrzení od doktora a hadru na tváři. Budeme ohromeni, co všechno (z)můžeme v novém světě.

3.5.2021 v 18:29 | Karma: 9,81 | Přečteno: 372x | Diskuse| Společnost

Jiří Goldman

Jaký národ, taková vláda

Proč vláda nabírá jen lidi, kteří jsou ochotni dál prohlubovat společenskou, ekonomickou a emoční kalvárii, jež je žalostným projevem úpadku lidského ducha v politice, ve vědě i medicíně? Inu, slepí vedou slepé.

28.4.2021 v 18:23 | Karma: 10,87 | Přečteno: 405x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla Rakušanovi matka oběti

25. dubna 2024  16:02

Aktualizujeme Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Soud zrušil odsouzení Weinsteina za sexuální delikty, nařídil nový proces

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  15:52

Aktualizujeme Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 646x
Narodil jsem se v roce 1964. Vedu kontemplativní způsob života. Hledání a zkoumání "věčné pravdy" člověka nikdy neomrzí, jakmile překoná tíhu tělesného bytí. Hlubokou mystickou koncentrací jsem se zabýval i v předešlém životě. Na svém panství v Jasné Poljaně jsem prosazoval nenásilnou neposlušnost vůči autoritám a systému. Jako reformátor ruské společnosti jsem "hlásal" zrušení hierarchických struktur a soukromého vlastnictví, neboť jsem v tom spatřoval největší společenské zlo, čímž jsem se stal trnem v oku světské i církevní moci. Touha po dokonalém a jednoduchém způsobu života mě neopustila a budu ji jako svou základní myšlenku dál rozvíjet i v této fyzické existenci. Bezpodmínečná láska a nekonečný tvůrčí potenciál lidské duše se staly předmětem mého každodenního výzkumu. Zajímám se o astrologii, poezii a prózu. Dělal jsem závodně krasobruslení, takže mám vztah ke sportům a hudbě. Mou oblíbenou hrou je Anarchy Online, jež se stala mým druhým (virtuálním) domovem. 

Seznam rubrik