Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak jsme povolali mudrce na Východě i Západě - a nastala tma

Toto je můj příspěvek k nadcházejícímu svátku Tří králů i malá připomínka svátku Vánočního, jenž sice v našich končinách proběhl, který ale řecko-ruská církev slaví až v lednu.

Vánoční poselství je jedním z nejkrásnějších a nejsrozumitelnějších symbolů o vztahu a komunikaci mezi námi a Bohem, mezi fyzickým člověkem a člověkem zrozeným z Boha - naší božskou duchovní podstatou, jež touží být poznávána a milována. Ukazuje, že existence nejvyšší reality (Boha) není pro člověka nedostupná, že Božské dítě našeho nejvyššího vědomí má schopnost se zrodit a trvale zabydlit v našich duševních příbytcích a životních poměrech a že si lze přítomnost Boha snadno uvědomit našimi tělesnými smysly (vůl a osel), našimi city (Marie) a naší schopností rozlišovací (Josef).

A co svět světem stojí, tento neviditelný, ale všudypřítomný zdroj božské nádhery, vlídnosti a péče o život lidský se nerodí v duševních příbytcích a hmotných institucích vzdělaných a domýšlivých lidí, ale u zcela prostých lidí na opuštěných místech (stáj, jeskyně, kam se Josef s Marií toho času bez přístřeší uchýlili).

Radost, pravda a láska - tři nejvzácnější dary v lidské duši, jimiž zbožní lidé navazují úspěšný dialog s Bohem.

Tři osvícení mudrci z východní země (podle některých pramenů snad z Persie), vedeni vnuknutím, se přicházejí poklonit nově narozenému božskému Já v člověku a přinášejí s sebou nejvzácnější dary - kadidlo, myrhu a zlato. Tyto dary představují tři "nástroje", jimiž moudří a osvícení lidé nalézají v každodenním životě všudypřítomný zdroj božské síly, záměru a inspirace: Jsou to naše nejvyšší myšlenky (kadidlo), nejsrozumitelnější slova (myrha) a nejušlechtilejší cit (zlato), jimiž zbožný člověk v modlitbě či meditaci vede aktivní dialog s Bohem a účastní se vlastní spásy - vykoupení ze stavu, kdy si neuvědomoval, že je bezprostředně veden a spojen s Bohem.

Nejvyšší myšlenky a představy jsou ty, co obsahují nesmírnou radost - takovou, co jako mávnutím kouzelného proutku rozežene všechny naše chmury a pesimistické nálady. Nejsrozumitelnější slova jsou ta, co obsahují pravdu - takovou, co svou jasností a zřejmostí působí jako balzám na všechny naše zmatky. Nejušlechtilejší cit je ten, co obsahuje čistou lásku - takovou, co přináší nejjasnější ujištění, že je člověk v péči a pod ochranou Boha a může zcela bezstarostně a bez roušky kráčet životem.

Radost, pravda a láska - tři nejvzácnější poklady lidské duše, jimiž se člověk a Bůh vzájemně obdarovávají a ujišťují o kooperaci při zvládání pozemského života: Co si přeješ ty, přeji si i já - ujišťuje Bůh právě probuzeného člověka, jenž si uvědomuje všudypřítomný zdroj božské pomoci a síly, když předtím pokorně odložil svůj pyšný intelekt a světské postavení a vzdal poctu jedinému tvůrci života.

Pochmurná nálada, zmatek a strach - tři vánoční dary vládní zdravotnické politiky, jimiž nepravda upevňuje svou moc ve všech sférách života.

Žel, lidstvo se v době pandemie nenachází v probuzeném stavu. Neuvědomuje si, že je ve spojení s Bohem - nejvyšším tvůrčím principem, a proto přijímá zcela jiná poselství a úkoly, než jaké obdrželi tři vzácní mudrci u Betléma. Jsou to poselství srozumitelná lidskému egu - malému ustrašenému já a masovým sdělovacím prostředkům. Virtuální svět lidských dramat se dal do pohybu. Nepravda o tom, kdo skutečně jsme, má svou bohatou žeň. V atmosféře strachu, blbé nálady a zmatku lidé ztrácejí rozlišovací schopnost - co prospívá jejich fyzickému a duchovnímu životu - jejich zdraví, a co jej naopak poškozuje a ničí. Nenalézají ve svém vědomí vyšší zdroj pomoci a síly, který by je vysvobodil z imaginární reality lorda Voldemorta.

Současní vládní experti (a vládu podporující odborníci) rozumějí jedině lidskému strachu. Umějí ho mistrně využívat k svému zviditelnění. Poskytují-li vyděšeným lidem pomoc a rady, přináší jim největší uspokojení pocit moci, který tím nad námi získají. Od lidí vyžadují poslušnost. Jinak si totiž tito lékaři úctu nedovedou získat. A zatímco vzácnější hlasy jejich moudřejších kolegů jsou od jara vytrvale potírány, oni se odmítají držet co nejdál od hrubé světské moci, jak by to udělal každý moudrý lékař a vědec.

Tito vzdělanci si málo váží hodnoty lidského života, jenž má božský původ a určení. Proto jim nevadí, že je s lidmi zacházeno jako s kusem hadru - že je vlády připravují o samostatné jednání, vlastní myšlenky, sebedůvěru i sebeúctu. Skoro to vypadá, že jsou nastrčeni biblickým Herodem, aby lidem v nejrůznějších profesích způsobovali starosti a škodu. Obávají se okamžiku, kdy lidé poznají svou vlastní cenu, krásu a moc a začnou se spoléhat sami na sebe, a ne na nesmyslná vládní opatření. To by byl konec s jejich vládním angažmá.

Podtrženo, sečteno: Vládní poselství světu v době pandemie jsou nerozumná a nepravdivá. Říkají, že ve vesmíru i v lidském životě nepůsobí vyšší všemohoucí síla ani život udržující principy, které by lidská rasa měla poznat. Svět je bičován nahodilými rozmary života, kterým se musíme bránit až do úplného umrtvení. Snad to dobře dopadne. Proto povoláváme zamindrákované učence, aby v hvězdné hodině svého života přiměli lidi k zodpovědnému chování za pomoci nahodilých statistických údajů a nahodilých rozhodnutí. Náhoda je blbec, že. Lidská bláhovost dosáhla v koronakrizi svého vrcholu. Tomuhle za dvacet let mládež neuvěří. Jsme tak ponořeni do záležitostí fyzického života, že nás opět musí probudit nejpřísnější diktatura.

Lidstvo už dlouho odmítá nejkrásnější dar Boha - bezpodmínečnou lásku a nejkrásnější Boží slib - že vždycky dostaneme novou příležitost k nejsvobodnějšímu vytváření života podle obrazu Boha. Poselství lásky a svobody k nám přichází každý den - v myšlenkách, slovech i pocitech, a my je vytrvale ignorujeme. Oproti třem mudrcům z Orientu se ochuzujeme o viditelnou spolupráci s Bohem.

Nikdy nepoznáme nádheru božského já v lidské duši a jeho léčivé vlastnosti, dokud v našich srdcích nezavládne hluboký mír (jako při Ježíšově narození) a nespatříme v sobě nádheru vnitřního světa (jako o svaté noci) a neutišíme v sobě běsy nově pojatým smyslem života (k čemuž odkazuje Ježíšův život a nauka). Pak se vyléčí i naše nemocná těla, zblázněná příroda a dysfunkční civilizace, která je na pokraji zhroucení.

 

Autor: Jiří Goldman | neděle 3.1.2021 17:35 | karma článku: 7,62 | přečteno: 239x
  • Další články autora

Jiří Goldman

Přišel čas probudit všechny spáče a ukončit náš nesmyslný boj o moc nad světem

Pravým důvodem všech událostí po roce 2000 - toho, co se děje - je zpochybnění mocenského uspořádání života a jednou provždy vrátit lidem na Zemi moc a kontrolu nad vlastním životem.

27.10.2023 v 13:57 | Karma: 7,75 | Přečteno: 274x | Diskuse| Společnost

Jiří Goldman

Ukazuje se, že nástroje konvenční vědy a medicíny jsou omezené

Jsme svědky toho, jak konvenční medicína (společně s vědou) dosáhla svých hraničních možností udržet populaci v dobrém zdravotním stavu.

24.11.2021 v 11:34 | Karma: 7,84 | Přečteno: 318x | Diskuse| Společnost

Jiří Goldman

Tmářství ve vědě a medicíně jsme dlouho přehlíželi

Jak je možné, že současná věda a medicína nabyly tak obludných fanatických rysů a že ti, kteří vedou svatou válku s covidem, ignorují vzrůstající chaos a utrpení lidí?

15.5.2021 v 15:59 | Karma: 19,40 | Přečteno: 768x | Diskuse| Společnost

Jiří Goldman

Ujišťuji každého, že budeme opět svobodně cestovat, mluvit a "dotýkat" se jeden druhého

A také zpívat, hrát a tančit. A to i bez potvrzení od doktora a hadru na tváři. Budeme ohromeni, co všechno (z)můžeme v novém světě.

3.5.2021 v 18:29 | Karma: 9,81 | Přečteno: 372x | Diskuse| Společnost

Jiří Goldman

Jaký národ, taková vláda

Proč vláda nabírá jen lidi, kteří jsou ochotni dál prohlubovat společenskou, ekonomickou a emoční kalvárii, jež je žalostným projevem úpadku lidského ducha v politice, ve vědě i medicíně? Inu, slepí vedou slepé.

28.4.2021 v 18:23 | Karma: 10,87 | Přečteno: 405x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Budeme radikální. Pro zachování důchodového věku uděláme všechno, řekl Havlíček

28. dubna 2024  13:28

Hnutí ANO udělá vše pro to, aby se nezvyšoval důchodový věk, řekl v pořadu Za pět dvanáct Karel...

Malostranský zápisník: Ze tří žen zbyla ve vládě jedna, ale ta zase vydá za tři

28. dubna 2024

Premium Proč se opět nepovedla feminizace české vlády? Kdo je poslední vládní květinka, která když mluví,...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek

28. dubna 2024  12:58

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 646x
Narodil jsem se v roce 1964. Vedu kontemplativní způsob života. Hledání a zkoumání "věčné pravdy" člověka nikdy neomrzí, jakmile překoná tíhu tělesného bytí. Hlubokou mystickou koncentrací jsem se zabýval i v předešlém životě. Na svém panství v Jasné Poljaně jsem prosazoval nenásilnou neposlušnost vůči autoritám a systému. Jako reformátor ruské společnosti jsem "hlásal" zrušení hierarchických struktur a soukromého vlastnictví, neboť jsem v tom spatřoval největší společenské zlo, čímž jsem se stal trnem v oku světské i církevní moci. Touha po dokonalém a jednoduchém způsobu života mě neopustila a budu ji jako svou základní myšlenku dál rozvíjet i v této fyzické existenci. Bezpodmínečná láska a nekonečný tvůrčí potenciál lidské duše se staly předmětem mého každodenního výzkumu. Zajímám se o astrologii, poezii a prózu. Dělal jsem závodně krasobruslení, takže mám vztah ke sportům a hudbě. Mou oblíbenou hrou je Anarchy Online, jež se stala mým druhým (virtuálním) domovem. 

Seznam rubrik