Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O skutečné moci a moci bezmocných

Kdo z vás by chtěl vládnout bez důvěry jako Babiš a osamoceně jako Zeman? Smyslem života ale není vytváření mocenského centra kolem vlastní osoby (což dělal i Havel).

Skutečná moc nepochází z odděleného jáství ani z výlučného postavení, ale z vědomí jednoty - z vnitřní radosti, že jsme totožní s Univerzem a se všemi lidmi. Z tohoto vnitřního spojení s veškerenstvem pochází nejvyšší tvůrčí moc a nádhera života. Moc být vším. Moc mít všechno nezávisle na hrubé ekonomické síle. Moc být klidný a šťastný nezávisle na okolnostech. Moc, která léčí. S pomocí vnitřní síly můžeme změnit sebenepříznivější situaci ve světě i v osobním životě. Bez vnitřní síly Otce nejsem nic! - prohlašoval Ježíš.

Zdrojem skutečné síly není separatismus ani hrubá moc

Veškerá moc ve světě, uplatňovaná jako právo silnějšího, vychází z mýtu, že individualita je reálnou silou. Této lži – že moc pochází od velikosti a síly individuality – věříme všichni. Mnozí jsou proto přesvědčeni, že výrazná a „vítězící“ osobnost má právo vládnout neomezeně a činit důležitá rozhodnutí bez souhlasu ostatních. Neuvědomují si, že neosvícený intelekt a hrubá moc způsobují veškeré „zlo“. Hrubá „mužská“ intelektuální, ekonomická a fyzická síla je oslavována a omlouvána, třebaže nese zmar.

Víra v individualitu a oddělenost plodí konflikty a nepřátelství mezi pohlavími, etniky i společenskými třídami. Izolovanost vytváří ghetta a no-go zóny a nutí každého zápasit o životní prostor a popírat jednotu života, jež je zdrojem skutečné síly. Názor, že když se oddělíme od ostatních, s nimiž nesouhlasíme, a získáme pro sebe víc svobody a moci, že budeme silnější – je ta největší lež a arogance. Osobnost a oddělenost jsou pouhý klam. Udělejme tuto iluzi ještě větší, a svět do zítřka zešílí a zahubí sám sebe.

Potřebujeme novou definici života, nikoli další vzpouru nacionalistů a izolacionistů

Ačkoli osobnost je jen sebestředný snový obraz, který si o sobě vytváříme na základě dosahovaných výsledků, nechceme se ho vzdát a vrátit se ke zdroji vnitřní síly. Odmítáme žít v jednotě se všemi lidmi a národy z obavy, abychom nepřišli o svou představu, pohodlí a zvyky. Právě na rozhraní pohodlí a aktivního přístupu k životu se rodí tvůrčí síla! My se však domníváme, že individualita a hrubá moc jsou zdrojem síly, a tak jsem svědky toho, jak nám vládnou elity a populisté a samozvaní vůdci bez vnitřní síly jednoty.

Popularita (a osobnost) je všechno - tuto lež podporuje každá společnost. Je to hlavní „falešná zpráva“ v éteru. Ačkoli je zjevné, že víra v oddělenost a osobnost plodí utrpení, strach ze všeho, co vede ke sjednocení, způsobuje, že lidé směřují víc ke zkáze. Zapomněli na tvůrčí moc, jež pochází z neoddělené entity a síly. Na rozdíl od Krista, jenž se na kříži vzdal své osobnosti a úspěšného života, aby přinesl světu spásu, odmítají slepí vůdcové odstoupit - vzdát se falešné moci a individuality, aby pomohli zachránit svět před destrukcí a zlobou.

A mé poselství do nového roku? Neodporujme zlému, ale buďme světlem uprostřed tmy. To je cesta vnitřního míru, jenž dokáže léčit všechny rány. Na Ukrajině a kdekoli na světě.

Autor: Jiří Goldman | úterý 2.1.2018 18:42 | karma článku: 7,37 | přečteno: 423x
  • Další články autora

Jiří Goldman

Přišel čas probudit všechny spáče a ukončit náš nesmyslný boj o moc nad světem

Pravým důvodem všech událostí po roce 2000 - toho, co se děje - je zpochybnění mocenského uspořádání života a jednou provždy vrátit lidem na Zemi moc a kontrolu nad vlastním životem.

27.10.2023 v 13:57 | Karma: 7,75 | Přečteno: 274x | Diskuse| Společnost

Jiří Goldman

Ukazuje se, že nástroje konvenční vědy a medicíny jsou omezené

Jsme svědky toho, jak konvenční medicína (společně s vědou) dosáhla svých hraničních možností udržet populaci v dobrém zdravotním stavu.

24.11.2021 v 11:34 | Karma: 7,84 | Přečteno: 318x | Diskuse| Společnost

Jiří Goldman

Tmářství ve vědě a medicíně jsme dlouho přehlíželi

Jak je možné, že současná věda a medicína nabyly tak obludných fanatických rysů a že ti, kteří vedou svatou válku s covidem, ignorují vzrůstající chaos a utrpení lidí?

15.5.2021 v 15:59 | Karma: 19,40 | Přečteno: 768x | Diskuse| Společnost

Jiří Goldman

Ujišťuji každého, že budeme opět svobodně cestovat, mluvit a "dotýkat" se jeden druhého

A také zpívat, hrát a tančit. A to i bez potvrzení od doktora a hadru na tváři. Budeme ohromeni, co všechno (z)můžeme v novém světě.

3.5.2021 v 18:29 | Karma: 9,81 | Přečteno: 372x | Diskuse| Společnost

Jiří Goldman

Jaký národ, taková vláda

Proč vláda nabírá jen lidi, kteří jsou ochotni dál prohlubovat společenskou, ekonomickou a emoční kalvárii, jež je žalostným projevem úpadku lidského ducha v politice, ve vědě i medicíně? Inu, slepí vedou slepé.

28.4.2021 v 18:23 | Karma: 10,87 | Přečteno: 405x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

Tlaková níže přinese mírné ochlazení. O víkendu bude oblačno, přijdou i bouřky

2. května 2024  6:54

Přímý přenos Silný vítr a nebezpečí vzniku požáru na vybraných místech v Česku hrozí ještě ve čtvrtek, výstrahy...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů. V Rusku, Číně i na Slovensku

2. května 2024  6:49

Spojené státy americké uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Souvisejí hlavně...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 646x
Narodil jsem se v roce 1964. Vedu kontemplativní způsob života. Hledání a zkoumání "věčné pravdy" člověka nikdy neomrzí, jakmile překoná tíhu tělesného bytí. Hlubokou mystickou koncentrací jsem se zabýval i v předešlém životě. Na svém panství v Jasné Poljaně jsem prosazoval nenásilnou neposlušnost vůči autoritám a systému. Jako reformátor ruské společnosti jsem "hlásal" zrušení hierarchických struktur a soukromého vlastnictví, neboť jsem v tom spatřoval největší společenské zlo, čímž jsem se stal trnem v oku světské i církevní moci. Touha po dokonalém a jednoduchém způsobu života mě neopustila a budu ji jako svou základní myšlenku dál rozvíjet i v této fyzické existenci. Bezpodmínečná láska a nekonečný tvůrčí potenciál lidské duše se staly předmětem mého každodenního výzkumu. Zajímám se o astrologii, poezii a prózu. Dělal jsem závodně krasobruslení, takže mám vztah ke sportům a hudbě. Mou oblíbenou hrou je Anarchy Online, jež se stala mým druhým (virtuálním) domovem. 

Seznam rubrik